Home > blog > Wat is het gevaar van spataderen?

Wat is het gevaar van spataderen?

Om te beginnen kunnen we u geruststellen… het verhaal dat spataderen gevaarlijk zouden zijn, is schromelijk overdreven. Aan de andere kant zijn spataderen ook weer niet helemaal óngevaarlijk. Immers, het gaat hier om slecht functionerende bloed­vaten die op de lange duur kunnen leiden tot serieuze klachten. Dus inderdaad, wat dat betreft kunnen spataderen gevaar opleveren voor uw gezondheid. Gelukkig zijn spataderen goed te behandelen.

Voordat we dieper ingaan op het eventuele gevaar van spataderen, kijken eerst nog eens naar wat spataderen eigenlijk zijn. Het gaat hier om gezwollen aderen in de benen en de knieholten. Soms liggen die aan de oppervlakte, waar ze goed te zien zijn. Het beeld is een beetje als een luchtfoto van een kronkelende rivier en niet echt fraai te noemen. Andere spataderen liggen dieper en zijn onzichtbaar. Ze kunnen echter wel degelijk voor grote overlast zorgen. Deze diepere spataderen kunnen leiden tot pijnlijke en opgezette benen, pijn bij het lopen en zelfs een doffe pijn in rust.

Wat is de oorzaak van spataderen?

Spataderen ontstaan als gevolg van slecht werkende kleppen in de aderen. Bloed hoopt zich op en zet de aderen onder druk zodat ze uitrekken en opzwellen. Het gaat dan om bloed dat in de benen ‘op de terugweg’ is naar de longen om een nieuwe lading zuurstof te gaan halen. Dit bloed moet door het hart omhoog gepompt worden. Om te voorkomen dat het bloed tussen twee hartslagen door weer naar beneden zakt, zitten er klepjes in de ader die vanzelf sluiten als het bloed de verkeerde kant op wil. Die klepjes kunnen na verloop van tijd slapper worden waardoor bloed ‘blijft hangen’ en de druk op de aderwand toeneemt. Gevolg: spataderen.

Hoe hoog is het risico op spataderen?

Het risico op het ontstaan van spataderen is deels genetisch en neemt toe met de leeftijd. Maar er zijn ook externe oorzaken. Bij mensen die de hele dag moeten staan of zitten voor hun werk, is er meer gevaar voor spataderen. Rokers hebben vaak meer last omdat hun hart en bloedvaten een slechtere conditie hebben. Ook overgewicht en strakke kleding verhogen het risico op spataderen.

Wat is het gevaar van spataderen?

Zoals gezegd zijn spataderen niet echt gevaarlijk, en zijn ze goed te behandelen. Echter, zonder behandeling kunnen spataderen op de lange termijn wel degelijk gevaar opleveren. Bloed dat in de benen blijft hangen, verhoogt de kans op infecties. Spataderen aan de oppervlakte kunnen gaan bloeden en er bestaat bij spataderen gevaar dat kleine wondjes niet meer willen genezen en steeds groter worden (het zogenaamde ‘open been’). Verder leveren pijnlijke, dieper gelegen spataderen gevaar op doordat de patiënt pijn heeft bij het lopen en daardoor steeds inactiever wordt. Zo ontstaat een vicieuze spiraal met grote gevolgen voor de algehele gezondheid.

Spataderen behandelen voorkomt erger

Zodra uw spataderen zichtbaar worden of pijnklachten opleveren, is het een goed idee uw benen te laten onderzoeken om de aard en omvang van uw spatader probleem in kaart te brengen. Dat kan bij U-Clinic met een heel eenvoudig en volledig pijnloos ‘duplexonderzoek’. Mocht inderdaad behandeling nodig zijn, dan staan er verschillende wegen open. U leest er alles over op onze pagina Alle spataderbehandelingen.