Home > blog > Zweten in de zomer

Zweten in de zomer

miraDry behandeling tegen okselzweet – anti transpiratie behandeling met microgolven

Met droge oksels de zomer in?

miraDry werkt tegen okselzweet.

Iedereen houdt van de zomer, maar voor sommige mensen is de combinatie van warmte en dunne kleding minder plezierig. Als u net als 3% van alle Nederlanders last hebt van hyperhidrose – overmatig transpireren – weet u wat wij bedoelen. Wij spreken regelmatig patiënten met transpiratieklachten en wij weten dan ook dat hevig zweten onder de armen naast lichamelijk ongemak ook psychologische spanning kan opleveren. Mede gevoed door opmerkingen vanuit de omgeving en zogenaamd onschuldige grapjes over ‘klotsende oksels’. Hyperhidrose is een lichamelijk probleem, waarvan de symptomen – hevig zweten – helaas vaak worden geïnterpreteerd als psychologische zwakte, nervositeit, stress of zelfs angst.

Zweetstress in de zomer

Niet iedereen trekt het zich even sterk aan, maar veel mensen met hyperhidrose zijn er in hun achterhoofd toch mee bezig. Zij houden bijvoorbeeld bij de aanschaf van kleding rekening met het effect van vocht op de stof. Een leuk gekleurd katoenen bloesje of shirt dat al na een half uur grote donkere plekken onder de armen vertoont, dat is geen gezicht. Dus dragen ze liefst losse, witte of zwarte bovenkleding, met daaronder een T-shirt om de ergste transpiratie te absorberen. En dan nóg moeten ze elke dag schone kleding aan, en kan het zelfs gedurende de dag nodig zijn om het onderhemd te verversen. En als het in de zomer erg warm is, wordt het natuurlijk een stuk minder aangenaam om meerdere lagen kleding te dragen.

Een remedie tegen overmatig zweten

Wij kregen laatst een dame op spreekuur die vertelde serieus te hebben nagedacht over verhuizing naar een koeler land. Maar zij begreep ook wel dat dat geen oplossing was, want dan blijf je natuurlijk toch overmatig zweten. Gelukkig konden wij wel een andere oplossing bieden: miraDry. Dit is een zeer effectieve behandeling tegen zweten onder de oksels, die bij de gemiddelde patiënt de productie van transpiratievocht met ruim 80% vermindert! Het in de Verenigde Staten ontwikkelde en wereldwijd medisch gecertificeerde miraDry-apparaat biedt ondanks de wat aanstellerige naam een serieuze behandeling tegen overmatige transpiratie. De anti-transpiratie behandeling met miraDry komt erop neer dat onze huidtherapeut de zweetklieren onder de armen uitschakelen door ze te verhitten met radiogolven. Het is een beetje te vergelijke met laserbehandeling, maar dan gericht op effect onder de huid, in de zweetklieren.

Succesfactor anti-transpiratie-behandeling

Zoals gezegd is de miraDry behandeling niet voor 100% effectief, maar gemiddeld 80% vermindering is natuurlijk best veel. De patiënt gaat echt veel minder zweten en kan weer gewoon een bloesje of overhemd zonder T-shirt aan in de zomer. Eventueel kunnen we zelfs een tweede behandeling doen, mocht de eerste nog onvoldoende effect sorteren. Overigens is het natuurlijk geen probleem om een beetje te blijven transpireren, want iedereen zweet als het warm is. Dat is heel normaal. Het gaat echt om het behandelen van een serieuze aandoening, die een normaal sociaal leven op een of andere manier belemmert.

Anti-transpiratie-behandeling onzin?
Je hoort en leest wel eens commentaren dat een behandeling tegen overmatig zweten onzin zou zijn. Dat zweten heel natuurlijk is en dat je je er niks van aan moet trekken. Dit soort opmerkingen komen altijd van mensen die totaal geen idee hebben van de impact van een serieuze hyperhidrose-aandoening. Het is echt meer dan ‘een beetje meer zweten dan gemiddeld’. Wij zien dit dagelijks op onze praktijk. Dus als u soms met tegenzin naar een bijeenkomst gaat of bepaalde sociale gelegenheden of uitstapjes mijdt uit een ongemakkelijk gevoel door overmatige transpiratie, blijf er dan niet mee zitten. Neem via 085 022 0580 of via deze pagina contact met ons op en plan een afspraak. De dermatoloog van U-Clinic in Amsterdam kijkt graag samen met u hoe ernstig het probleem is en wat in uw geval de beste oplossing is.