Home > blog > Zie je als een berg op tegen een ingreep? De U-Coach helpt je omgaan met angst.

Zie je als een berg op tegen een ingreep? De U-Coach helpt je omgaan met angst.

Iedereen die al eens kennis heeft gemaakt met U-Clinic kent de warme, gastvrije sfeer in onze klinieken. We nemen ruim de tijd voor elke patiënt en proberen rustig en helder uit te leggen wat er gaat gebeuren. Toch heeft een medische ingreep altijd iets spannends. Voor sommige mensen kan die spanning zó hoog oplopen dat ze uiteindelijk zelfs afzien van behandeling. Met alle gezondheidsrisico’s van dien. Onze collega Natascha van Gellecum is naast assistente bij de behandeling ook professioneel coach. Zij besloot zich te specialiseren in het begeleiden van juist deze groep angstige patiënten.

Hoe kom je daar zo op?
In de twaalf jaar dat ik bij U-Clinic assisteer bij ingrepen heb ik eigenlijk altijd al extra aandacht gegeven aan patiënten bij wie ik een bepaalde spanning herkende. Zo kunnen we ook mensen helpen die een behandeling nodig hebben, maar eigenlijk niet durven.”

Waar komt die angst vandaan?
“Dat verschilt per persoon. Ik sprak laatst een mevrouw die op afspraak kwam met haar man en haar beste vriendin. Haar man vertelde me dat ze al een paar nachten niet had geslapen van de zenuwen. Het bleek dat haar moeder na behandeling in het ziekenhuis overleden was. Die associatie maakte het voor haar bijzonder moeilijk om zich aan onze arts over te geven. Die mevrouw heb ik kunnen begeleiden en geholpen om tóch de behandeling te doen. Het was voor haar écht een drempel. Toen ze na de behandeling weer naar huis ging kreeg ik een dikke knuffel. Ze was trots op zichzelf en vond uiteindelijk dat het allemaal enorm was meegevallen.”

U-Clinic stond toch al bekend om de persoonlijke aanpak?
“Jazeker, maar als zorgprofessionals zijn we vooral met het proces bezig. Onze artsen zijn superaardig en nemen de tijd om uit te leggen hoe de behandeling in zijn werk gaat. Maar daar worden angstige mensen niet minder bang van. Veel van hen zetten zich over hun angst heen omdat het nu eenmaal moet. Maar er is ook een groep die écht niet durft. Ik wil voor alle patiënten de ruimte scheppen om hun angst uit te spreken. Duidelijk maken dat ze angstig mogen zijn en dat wij hun angst erkennen. Overigens ben ik zelf ook een ontzettende angsthaas, dus ik begrijp goed wat ze voelen. Als ik tegen iemand zeg: “ik kan me goed voorstellen dat je ongerust bent” dan zie je al de opluchting. Mensen begrijpen dat ze gezien en gehoord worden, dat ze zich mogen uiten en dat het helemaal niet gek is om bang te zijn voor een operatie.”

Heb je daar een coach voor nodig?
“Misschien niet, maar het helpt zeker. In mijn opleiding heb ik technieken geleerd om mensen te helpen naar een bepaald doel. Ik doe bijvoorbeeld veel met ademhaling, zodat de patiënt rustiger wordt en zich kan ontspannen. Dat is vooral vlak voor en tijdens de behandeling belangrijk. Als iemand ligt te trillen, met alle spieren gespannen, dan kan de arts zijn werk ook niet goed doen. Ik maak vooral duidelijk dat je best bang mag zijn, dat het prima is om erover te praten en dat ik altijd beschikbaar ben om te helpen. Je hoeft je angst niet te overwinnen, want soms is dat onmogelijk. Maar je kunt wel leren om ermee om te gaan.”

Hoe kunnen mensen jouw hulp inroepen?
Als je al patiënt bij U-Clinic bent, kun je het onze collega’s bespreken. Heb je een behandeling nodig maar heb je behoefte aan extra begeleiding, dan kun je ook beginnen met een afspraak voor een coaching-gesprek. We staan u ook graag telefonisch te woord. Geef dit dan aan op het formulier op onze contactpagina. Dan neemt onze coach contact met u op. 

Zijn hier dan kosten aan verbonden?
Natuurlijk niet! Wij bieden deze service kosteloos aan en zijn er voor onze patient. 

Een laatste woord?
“Ik wil vooral benadrukken dat mensen niet bang moeten zijn om hun angst te tonen. Geef het de ruimte, dan ben je al een heel eind op de goede weg.”

Published
Categorized as Artikel