Home > blog > Wat is het gevaar van spataderen?

Wat is het gevaar van spataderen?

Wat is de oorzaak van spataderen?

Spataderen ontstaan door een combinatie van factoren die de bloedcirculatie in de benen beïnvloeden. De belangrijkste oorzaak is dat de kleppen in de aderen, die het bloed terug naar het hart pompen, niet goed sluiten. Dit zorgt ervoor dat het bloed terugstroomt en zich ophoopt in de aderen, waardoor deze uitzetten en spataderen ontstaan.
Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontstaan van spataderen verhogen, waaronder:

  • Erfelijkheid: Spataderen komen vaak voor in families.
  • Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, verliezen de aderen hun elasticiteit, wat het risico op spataderen vergroot.
  • Langdurig staan of zitten: Beroepen waarbij je lang moet staan of zitten, verhogen de druk op de beenaders.
  • Zwangerschap: Door toegenomen druk in de aderen tijdens de zwangerschap kunnen spataderen ontstaan.
  • Overgewicht: Extra gewicht verhoogt de druk op de benen, wat kan bijdragen aan het ontstaan van spataderen.

Hoe hoog is het risico op spataderen?

Het risico op het ontwikkelen van spataderen varieert van persoon tot persoon, maar ongeveer 20-30% van de volwassen bevolking krijgt ermee te maken. Vrouwen lopen een hoger risico, vooral door hormonale factoren zoals zwangerschap en menopauze. Spataderen beginnen vaak met milde symptomen, zoals een zwaar of vermoeid gevoel in de benen, maar kunnen zich in de loop der jaren ontwikkelen tot grotere spataderen met meer klachten.

Mensen met een zittend beroep of die langdurig moeten staan, hebben meer kans op het ontwikkelen van spataderen. Ook erfelijkheid speelt een grote rol; als spataderen in je familie voorkomen, heb je zelf ook een verhoogd risico.

Wanneer zijn spataderen gevaarlijk?

Spataderen zijn in veel gevallen niet direct gevaarlijk, maar het risico neemt toe als de spataderen verergeren of als ze niet worden behandeld. Spataderen kunnen gevaarlijk worden als ze leiden tot complicaties zoals:

  • Flebitis (aderontsteking): Dit is een ontsteking van de ader die pijn en zwelling kan veroorzaken.
  • Trombose: In ernstige gevallen kunnen spataderen leiden tot bloedstolsels in de benen, wat een verhoogd risico op een longembolie kan geven.
  • Huidzweren: Chronische spataderen kunnen leiden tot huidzweren, vooral rond de enkels. Dit is vaak een teken dat de bloedcirculatie ernstig is aangetast.
  • Bloeden: Grotere spataderen kunnen kwetsbaar worden en bij een kleine verwonding snel gaan bloeden, wat gevaarlijk kan zijn.

Lees meer over het gevaar van spataderen.

Het is belangrijk om spataderen te laten beoordelen door een specialist, vooral als je symptomen ervaart zoals pijn, zwelling, of veranderingen in de huid.

Gevaarlijke aandoeningen veroorzaakt door spataderen

Spataderen kunnen bijdragen aan verschillende ernstige aandoeningen als ze onbehandeld blijven. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • Tromboflebitis: Dit is een ontsteking van een ader, vaak gepaard gaande met een bloedstolsel. Het veroorzaakt pijn, roodheid en zwelling en moet direct worden behandeld.
  • Diepe veneuze trombose (DVT): Hoewel minder vaak, kunnen spataderen het risico op DVT verhogen. Dit is een bloedstolsel in een diepe ader, meestal in het been, dat kan leiden tot een longembolie, een potentieel levensbedreigende aandoening.
  • Huidzweren: Deze komen voor bij langdurig onbehandelde spataderen en kunnen leiden tot ernstige infecties. De zweren genezen moeilijk en vereisen vaak langdurige medische zorg.
  • Hyperpigmentatie: Door een slechte bloedcirculatie kunnen huidverkleuringen ontstaan rond de enkels en onderbenen.

Spataderen behandelen

Gelukkig zijn er verschillende behandelmethoden om spataderen te verwijderen of de symptomen te verlichten. Bij U-Clinic bieden we een breed scala aan behandelingen, afhankelijk van de ernst van de spataderen en je klachten. Enkele van de meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Elastische kousen: Dit is vaak de eerste stap in de behandeling van spataderen. Ze verbeteren de bloedsomloop en kunnen verdere verslechtering van de spataderen voorkomen.
  • Sclerotherapie: Hierbij wordt een speciale vloeistof in de spataderen geïnjecteerd, waardoor de ader dicht gaat en uiteindelijk door het lichaam wordt opgenomen.
  • Endoveneuze laserbehandeling (EVLT): Met behulp van laserenergie wordt de spatader van binnenuit verwarmd, wat leidt tot het sluiten van de ader. Deze behandeling is geschikt voor grotere spataderen.
  • Ambulante flebectomie: Dit is een minimaal invasieve procedure waarbij middelgrote tot grote spataderen via kleine incisies worden verwijderd. Het herstel is snel en de resultaten zijn blijvend.
  • Endoveneuze lasertherapie: Deze procedure sluit grote spataderen door middel van lasertechnologie.
  • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de spataderen volledig te verwijderen.

U-Clinic helpt met het behandelen van spataderen

Bij U-Clinic zijn we gespecialiseerd in de behandeling van spataderen, van kleine spataderen tot grote, symptomatische spataderen. Onze ervaren specialisten maken gebruik van de nieuwste technieken om spataderen effectief te behandelen. We bieden op maat gemaakte behandelplannen die aansluiten bij jouw situatie, met als doel om de klachten te verminderen en verdere complicaties te voorkomen. Of je nu last hebt van vermoeide benen, rusteloze benen, of andere symptomen, wij staan klaar om je te helpen.

Veelgestelde vragen over het gevaar van spataderen

  1. Wat gebeurt er als je spataderen niet behandelt?
    Als spataderen onbehandeld blijven, kunnen ze verergeren en leiden tot complicaties zoals pijn, zwelling, huidzweren, en in ernstige gevallen trombose. Het is belangrijk om ze tijdig te laten beoordelen en eventueel te behandelen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.
  2. Kan een spatader knappen?
    Ja, grote spataderen kunnen bij verwonding of druk knappen, wat leidt tot bloeden. Hoewel dit vaak niet ernstig is, kan het bloeden hevig zijn en is directe medische hulp nodig.
  3. Heb je meer kans op trombose bij spataderen?
    Ja, spataderen kunnen het risico op het ontwikkelen van een bloedstolsel, zoals diepe veneuze trombose (DVT), vergroten, vooral als de spataderen ernstig zijn en gepaard gaan met andere risicofactoren zoals langdurig zitten of staan.
  4. Wat voel je als je last hebt van spataderen?
    Spataderen kunnen een zwaar of vermoeid gevoel in de benen veroorzaken, evenals pijn, krampen, zwellingen, jeuk, en soms een branderig gevoel. Deze symptomen kunnen in de loop van de tijd verergeren, vooral na langdurig staan of zitten.

Bij U-Clinic bieden we een effectieve diagnose en behandeling van spataderen om zowel de cosmetische als medische gevolgen van spataderen aan te pakken. Neem contact op voor een consult.