Home > Proctologie > Aambeien

Aambeien

Miljoenen mensen hebben last van pijn en bloed bij de ontlasting. In de meeste gevallen zijn zowel inwendige als uitwendige aambeien heel eenvoudig, snel en zonder veel lichamelijk ongemak te behandelen.

Lees verder voor meer informatie over aambeien.

Plan een gesprek

Aambeien (hemorroïden) ontstaan doordat het slijmvlies van de anus aan het einde van de dikke darm opzwelt. Ze ontstaan als er te veel druk staat op de anus. Die druk ontstaat wanneer je wat harder duwt tijdens de ontlasting, door harde ontlasting, of door het persen tijdens een bevalling. Het zijn dus uitgezakte zwellichamen.

Om klachten te voorkomen of aan te pakken is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat je stoelgang regelmatig is en de ontlasting zacht. 

Wat zijn aambeien?

In de anus zitten aders die samen een sponsachtig netwerk opbouwen. Wanneer deze aders gaan opzwellen wordt dat een aambei genoemd. Je kan last hebben van inwendige aambeien en uitwendige aambeien. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor het ontstaan van aambeien, maar de algemene oorzaak is een verhoogde druk op de bloedvaten net boven de anus. Dit kan resulteren in gezwollen, geïrriteerde en uitgezakte zwellichamen.

Hoe aambeien ontstaan?

Aambeien kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

Hard persen

Aambeien ontstaan met name door harde ontlasting. Je perst hard en de druk op de bloedvaten neemt toe. Dit kan ook voorkomen wanneer je perst zonder drang te hebben om te gaan. Zo zet je veel druk op de aders en kunnen ze opzwellen. Het kan ook resulteren in bloed bij de ontlasting. Vaak wordt ontlasting hard wanneer je te weinig drinkt, te weinig vezels eet of te weinig beweegt. Probeer dus zachtere ontlasting te hebben en het comfortabel te houden met een gebalanceerd dieet en regelmatige beweging.

Zwangerschap en bevalling

Tijdens je zwangerschap neemt de druk in je bloedvaten toe. Hierdoor hebben vrouwen een verhoogd risico op aambeien. De druk die wordt uitgeoefend tijdens bevalling veroorzaakt vaak ook aambeien.

Lang staan

Lang staan zonder te lopen zet veel druk op de bloedvaten. Er komt dus ook druk op de bloedvaten boven de anus te staan, waardoor aambeien kunnen ontstaan.

Ophouden van ontlasting

Wanneer je je ontlasting ophoudt, gaat dit zich in de endeldarm ophopen. Hierdoor neemt de druk op de aders boven de anus toe en ontstaan aambeien. Probeer dus te gaan zodra de plicht roept.

Chronisch hoesten

Wanneer je hoest komt er kort veel druk op de bloedvaten te staan, inclusief die in de anus. Probeer dus snel een oplossing te vinden als je opmerkt dat je vaker begint te hoesten.

Aambeien zijn meestal onschuldig. Er zijn echter wel klachten die mensen aangeven wanneer ze aambeien hebben. Mensen hebben bijvoorbeeld bloedende aambeien, waardoor ze felrood bloed in ontlasting opmerken. Uitwendige aambeien veroorzaken vaak ook problemen met afvegen. Wanneer aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend, branderig of zelfs pijnlijk gevoel veroorzaken. Als jij last hebt van aambeien is het aangeraden om ze te laten behandelen. 

Wij bij U-Clinic nemen ruim de tijd om je op je gemak te stellen en samen met jou te kijken hoe we jouw aandoening kunnen behandelen. In sommige gevallen kunnen wij jou direct van jouw aambeien afhelpen. Je kunt na een behandeling meteen weer naar huis.

Soorten aambeien

Er zijn drie verschillende soorten aambeien, namelijk inwendige aambeien, uitwendige aambeien, en getromboseerde aambeien. Deze soorten worden hieronder verder uitgelegd. 

Inwendige aambeien

Inwendige aambeien liggen vlak boven het anale kanaal en zijn daarom vaak niet zichtbaar voor het blote oog. Over het algemeen doen inwendige aambeien geen pijn, maar ze kunnen wel in bloedende aambeien veranderen. Wanneer een persoon te hard perst tijdens ontlasting kan de inwendige aambei soms zakken en tot buiten de anus rekken. Deze veranderen dan in uitwendige aambeien.

Uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien zijn aambeien die aan de buitenkant van het anale kanaal liggen en zijn wel met het blote oog te zien. Dit zijn vaak inwendige aambeien die zijn verzakt tot buiten het anale kanaal of die precies op de rand zijn gaan zitten. De algemene pijn van aambeien komt van externe aambeien. Deze liggen ongeveer ter hoogte van je sluitspieren, waardoor je soms een ongemakkelijke druk, jeuk of pijn voelt tijdens de stoelgang. Uitwendige aambeien zien eruit als een uitstulpende anus.

Getromboseerde aambeien

Een getromboseerde aambei of een anale trombose is een uitpuilende aambei waar een bloedprop in is ontstaan. Een trombose aambei zwelt blauw op en veroorzaakt veel pijn bij de drager. Het ziet eruit als een paarse zwelling aan de anus. Het is mogelijk dat een trombose aambei knapt door de druk van het bloedstolsel en de persoon bloedverlies ervaart. Dit gaat meestal vanzelf over. Als je je dus afvraagt of bloedende aambeien gevaarlijk zijn, is het antwoord over het algemeen nee. Wel zijn bloedende aambeien gevaarlijk wanneer de bloeding niet wil stoppen. Dan kan je te maken hebben met overmatig bloedverlies.

Als je bloed in je ontlasting opmerkt is het vaak het resultaat van bloedende aambeien of scheurtjes in de anus. Er zijn achter nog andere oorzaken voor bloed in de stoelgang zoals SOA’s, infecties of ontstekingen. Wanneer je last hebt van bloed in de stoelgang wordt het aangeraden om eerst naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan samen met jou kijken naar de oorzaak van de bloeding en of het serieus is. Als je vaak bloedverlies ervaart tijdens ontlasting vanwege aambeien is het aan te raden om de ontlasting zacht te houden. Dan hoef je namelijk minder hard te persen en zet je minder druk op de bloedvaten.

Bij U-Clinic kunnen wij jou helpen met alle soorten aambeien. Neem gerust contact op om samen met ons jouw opties te bekijken. Meestal kun je na een behandeling ook weer meteen naar huis.

Klachten bij aambeien

Er zijn verschillende soorten klachten die kunnen komen kijken bij aambeien. Een persoon kan last hebben van de volgende klachten:

Anale jeuk en drukkend gevoel

Soms zijn aambeien onder de huid gevoelloos. Andere gevallen veroorzaken klachten. Een van deze klachten is anale jeuk. Aambeien kunnen op dezelfde hoogste liggen als je sluitspieren. Dit kan een gevoel van druk veroorzaken, omdat je anus tegen de aambeien aan drukt. Dit kan voor veel mensen een oncomfortabel drukkend gevoel zijn, ook al hebben ze verder geen last van hun aambeien. Deze ligging van aambeien kan ook een jeukend gevoel oproepen vanwege de constante wrijving. Dit is natuur ook veel mensen niet fijn en zelfs afleidend in hun dagelijkse bezigheden.

Branderig gevoel

Aan de binnenkant van de anus of het anale kanaal kunnen kleine scheurtjes vormen. Dit kan komen door gesprongen aambeien of simpelweg door het te hard persen. Deze open wondjes krijgen niet veel kans om te genezen vanwege constante beweging tijdens activiteiten zoals lopen. Deze kleine wondjes worden ook weer opengescheurd tijdens de stoelgang. Er is dus zelden een volledig genezingsproces. Veel mensen ervaren de pijn als ongemakkelijk en willen er graag vanaf.

Bloed

De kleine scheurtjes in het anale kanaal kunnen door de gesprongen aderen of te hard persen gaan bloeden. Je ziet bloed in bijvoorbeeld je ondergoed of ziet bloed bij ontlasting. Vaak gaat het hier om helderrood bloed, omdat het van een verse wond komt aan het einde van het anale kanaal. Als het bloed wat donkerder van kleur is kan het van dieper in het lichaam komen en is het aan te raden om een afspraak te maken bij de huisarts. Over het algemeen wordt het aangeraden om naar de huisarts te gaan wanneer je bloed in je ondergoed of stoelgang opmerkt, omdat er meerdere oorzaken zijn voor anale bloeding. Dit kan variëren van infecties tot SOA’s.

Anale afscheiding

Aambeien kunnen ook een slijm afscheiden. Meestal wordt dit net als bloed opgemerkt als een beetje slijm in de stoelgang of in het ondergoed.

Als jij last hebt van aambeien kunnen wij bij U-Clinic samen met jou kijken hoe we de aandoening kunnen aanpakken. We doen dit in gesprek met jou en je kunt na de behandeling meteen weer naar huis.

Behandeling van aambeien

Onze moderne technieken maakt aambeien behandelen minder ingrijpend en pijnlijk dan mensen misschien denken. Als jij anale klachten ervaart kan onze behandeld arts eerst ruim te tijd nemen om samen met jou te bespreken wat er precies aan de hand is en hoe ernstig jouw klachten zijn. Afhankelijk van de grootte en positie van de aambeien zal de arts in overleg met jou de vervolgstappen bespreken. Meestal kun je na een behandeling direct weer naar huis. 

De soort behandeling wordt gebaseerd op hoe groot de aambeien zijn en hoeveel aambeien je precies hebt. Hieronder bespreken we een paar van de methodes waarmee wij, of jij, aambeien kan behandelen. 

Afbinden

Een aambei kan onder plaatselijke verdoving worden afgebonden. Tijdens dit proces wordt de aambei met behulp van een zuigtang aangezogen. Hierna wordt de aambei afgebonden aan de basis met behulp van een elastiekje of elastiekjes. De aambei verschrompelt over een periode van 2 tot 10 dagen en verlaat het anale kanaal vanzelf, meestal tijdens de stoelgang. De aambei komt dus gewoon los. Dit gebeurt meestal zonder dat je iets opmerkt. De achtergelaten plekken van aambeien genezen na een behandeling dus vanzelf.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt je uitwendige aambeien terugduwen. Als je veel last hebt van uitwendige aambeien kan dit tijdelijk een oplossing zijn. Duw aambeien voorzichtig terug totdat de positie geen positie of pijn meer veroorzaakt. Gebruik zacht wc-papier om de aambeien niet verder te irriteren.

Ervaar je pijn tijdens ontlasting? Hou je ontlasting zacht. Door je ontlasting zacht te houden hoef je niet zo hard te drukken en zet je minder druk op de anus. Eet voldoende vezels. Door vezelrijke voeding wordt namelijk de darmbeweging gestimuleerd. Een paar voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn volkorenpasta en volkorenbrood. Als mensen niet genoeg vezels eten wordt de verstopping groter in hun darmkanaal en moeten meer druk zetten tijdens de ontlasting, waardoor de aambeien erger kunnen worden. Een andere gewoonte die de stoelgang wat makkelijk maakt is het krijgen van voldoende beweging.

Wij kunnen samen met jou bespreken hoe serieus je aambeien zijn en hoe we jouw aandoening kunnen behandelen. Het eerste consult met een U-Clinic proctoloog wordt altijd vergoed door de verzekeraar, met een verwijsbrief van de huisarts. Meestal kunnen wij je dezelfde dag nog helpen en kun je meteen weer naar huis.

Aambeien zelf behandelen of toch maar naar de dokter? 

Aambeien verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf zonder een bezoek aan de huisarts. Om meer problemen met aambeien te voorkomen raden wij het volgende aan:

  • Volg een dieet vol met vezelrijke voedsel, beweeg voldoende en probeer geen overmatig druk uit te oefenen tijdens de ontlasting. Gebruik zacht wc-papier om verdere beschadiging van de aambeien te voorkomen. 
  • Drink tenminste 1,5 tot 2 liter per dag
  • Probeer niet te lang te zitten zonder af en toe te staan of lopen
  • Koop een aambeien gel, doekje, of zalf om te helpen tegen irritatie of andere klachten
  • Beweeg voldoende, minimaal 30 minuten per dag
  • Probeer niet te lang te staan zonder te lopen
  • Zorg voor goede hygiëne
  • Probeer je ontlasting niet op te houden, hierdoor wordt het harder en moeilijker te drukken
  • Probeer stoelgang niet te forceren wanneer je niet hoeft te gaan
  • Duw zachtjes de pijnlijke uitwendige aambei terug om verdere irritatie te voorkomen

Blijft pijn langdurig aanhouden? Aambeien genezen soms vanzelf, maar bij aanhoudende klachten raden wij het toch aan om even een bezoekje te brengen aan de huisarts. Wij raden het aan om naar de dokter te gaan wanneer:

  • Je bloed of slijm ziet in je ontlasting of ondergoed. 
  • Je twijfelt of de uitstulping een aambei is
  • Je aambeien heel erg gezwollen zijn 
  • Je aambeien pijn doen
  • Je veel problemen of pijn ervaart tijdens de ontlasting

Aambeien zijn een volstrekt normaal probleem. Onze proctologen zijn gespecialiseerd in hun vak en doen optimaal hun best om jou op je gemak te stellen.

Met een verwijzing van de huisarts is je eerste consult met een U-Clinic proctoloog verzekerd. Wij kunnen samen in gesprek met jou bepalen hoe serieus jouw klachten zijn en hoe wij jouw aandoening effectief kunnen behandelen. Meestal kunnen wij je dezelfde dag nog helpen en kun je meteen weer naar huis.

Blog