Home > Dermatologie > Huidkanker

Huidkanker

Iedereen heeft moedervlekken, kleine ophopingen van pigmentvormende cellen in de huid die eruitzien als een stipje, groot of klein. Een andere naam voor deze vlekken is congenitale naevus. Dit zijn ‘naevi’ die al vanaf geboorte aanwezig zijn. De meeste moedervlekken zijn onschuldige vlekjes die kunnen worden gezien als een versiering van het lichaam. Dit soort neavi noemen we dan goedaardig. Jammer genoeg kunnen moedervlekken ook niet goedaardig zijn. Deze zijn vaak onrustig en kunnen soms voorlopers zijn van een melanoom.

Twijfel jij of je een beginnend melanoom hebt? Onze dermatologen staan graag voor je klaar. Wanneer je een verwijsbrief hebt van je huisarts wordt jouw bezoek aan ons door je zorgverzekeraar uit de basisverzekering vergoed.

Plan een gesprek

Soorten moedervlekken

Er zijn verschillende soorten moedervlekken. Hieronder zijn de meest voorkomende soort vlekken van een normale moedervlek tot een kwaadaardige moedervlek. Het is wel belangrijk om aan te geven dat het risico op een grote aangeboren kwaadaardige moedervlek klein is.

  1. Kleine egaal bruine moederlekken
  2. Kleine aangeboren moedervlekken
  3. Vlakke moedervlekken die ontstaan op latere leeftijd
  4. Vlakke vlekken met een wisselende kleuring
  5. Grote aangeboren moedervlekken

Andere soorten vlekken bestaan natuurlijk ook, dus als jouw moedervlek hier niet onder valt is dat volkomen normaal.

Het is aan te raden om een onrustige moedervlek te laten bekijken door de huisarts of een U-Clinic dermatoloog. Onrustige vlekken hebben namelijk een grotere kans dat de moedervlek een kwaadaardige verandering heeft ondergaan en een voorloper is van een melanoom. Verder wordt het ook sterk aangeraden om een consult in te plannen als je moedervlek bloedt, jeukt, groter wordt, steekt, of van kleursamenstelling verandert.

Wanneer moet ik een moedervlek verwijderen?

Moedervlekken draag je meestal je hele leven met je mee en zijn ook goedaardig. Helaas veranderen sommige goedaardige moedervlekken in een kwaadaardige moedervlek, oftewel melanomen. Als jouw vlekken de volgende verschijnselen vertoont is het aan te raden om de moedervlek te verwijderen:

  • Jouw moedervlek jeukt
  • Jouw moedervlek wordt groter
  • Jouw moedervlek steekt
  • Jouw moedervlek verandert van kleur
  • Je moedervlek heeft een onscherpe begrenzing

Een melanoom is vaak groter dan een gewone moedervlek, asymmetrisch van vorm en heeft ook meestal een onregelmatige pigmentatie. Een melanoom kan ook andere kleuren hebben dan de normale bruine en zwarte pigmentatie. Een melanoom kan een roodachtige verkleuring hebben, maar ook blauw, paars, grijs, en wit. Het kan dus allerlei kleurcombinaties met zich meedragen. Als jij opmerkt dat je last hebt van onrustige moedervlekken raden wij het aan om de moedervlek helemaal weg te laten halen. Bij vroege ontdekking van een melanoom is het risico op uitzaaiingen het kleinst en dus de kans op genezing het grootst. Als je een melanoom tijdig wilt ontdekken, dan is het een goed idee om jouw moedervlekken in de gaten te houden. Dit geldt extra als bijvoorbeeld in jouw familie melanomen voorkomen.

Eerst wordt er een diagnose gesteld. De huisarts verwijst je door of je kan meteen naar ons toe komen. Onze dermatoloog doet wat de huisarts adviseert en heeft zo veel ervaring dat ze meestal wel snel kunnen zien of iets een melanoom is of een onschadelijke moedervlek. Onze dermatoloog gebruikt daarvoor een dermatoscoop. Dat is een kleine microscoop om de huid te bekijken. Als we verdenken dat de moedervlek een melanoom is gebeurd het volgende: Onze dermatoloog of huisarts snijdt onder plaatselijke verdoving de moedervlek nauwkeurig weg, om met microscopisch onderzoek te bepalen of de moedervlek daadwerkelijk kwaadaardig is.

Als de verwijderde vlek inderdaad een melanoom was, verwijderen we meer huid rondom de plek waar het melanoom al weggehaald was. Hoe dikker het melanoom, des te groter het stuk te verwijderen huid. Dit is om met zekerheid te voorkomen dat kankercellen achterblijven. Daarom zal al het verwijderde weefsel opnieuw worden onderzocht op aanwezigheid van deze cellen. Zo kunnen wij vaststellen of alles inderdaad verdwenen is.

Als je een melanoom hebt gehad, raden we het aan om na de behandeling extra waakzaam te blijven. In de eerste plaats op mogelijke andere nieuwe moedervlekken  en op groeiende moedervlekken. Ook raden we het aan om zo veel mogelijk uit de zon te blijven. Regelmatige checks dragen ook bij aan een beter verloop van de behandeling.

Welke behandelingen zijn er voor huidkanker

2 behandelingen voor huidkanker

Blog